‘De atleet van de toekomst komt uit het stenen tijdperk’ Deel 2.

DEEL 2: Vermijd schade aan je barrières!

Als we het over barrières hebben, dan hebben we het over ons immuunsysteem in de eerste lijn zijnde de huid, darmen en de mond. De grote boosdoener die in 95% van alle ziekten een rol speelt is laaggradige ontsteking. Dit is een milde, continue activering van ons immuunsysteem die te lang duurt en niet meer afgezet geraakt. In dit geval zal de darmbarrière falen om ongewenste stoffen buiten het lichaam te houden en lekken bacteriële resten in de bloedbaan die ons immuunsysteem chronisch bezig houden en verstoren. In een eerste instantie geeft laaggradige ontsteking lichte symptomen zoals vermoeidheid, geïrriteerdheid, geheugenproblemen en concentratieproblemen. Na verloop van tijd ontstaan dan onze bekende welvaartsziekten zoals metabool syndroom, hart-en vaatziekten, darmaandoeningen, psychische aandoeningen (oa depressie), auto-immuunziekten (oa reuma) en sommige vormen van kanker. Big problems dus. Ik ga het hier kort hebben over de 2 voornaamste barrières: darmen en mond. Ofwel het tragische relaas over hoe het fout loopt van mond tot kont!

De darmen zijn een heel belangrijk onderdeel van ons microbioom (alle bacteriën in ons lijf, er zijn 10x meer bacteriën dan cellen). Het microbioom wordt sinds de agrarische revolutie in de geschiedenis sterk op de proef gesteld. De agrarische revolutie (10000 jaar geleden) maakte een einde van ons bestaan als jager-verzamelaars. Het maakt echter het begin van ‘de welvaartsziekten’. We aten éénzijdig wat er geteeld werd, dieren werden gedomesticeerd op hoge schaal, we kropen allen in 1 huis met groter gevaar op infecties, de bevolkingsgroei nam spectaculair toe en we beulden ons dag in dag uit af op het land… In ons microbioom komen vandaag de dag veel indringers binnen, we noemen ze de slechte bacteriën.

NEU5GC: Don’t eat red meat!

Ten eerste zijn er de bacteriën die stiekem meekomen met zoogdieren onder het mum van NEU5GC. Ja zeker, het eten van zoogdieren spelen een grote rol in het ontstaan van blessures. Het veelvuldig nuttigen van charcuterie, rood vlees en zuivel kan ertoe leiden dat er een niet-menselijk siaalzuur genaamd NEU5GC wordt ingebouwd in onze cellen. Die trekken dan bacteriën aan die horen bij dat zoogdier en zo worden we ziek. We worden letterlijk koe, varken, geit,… Gevogelte valt hier niet onder omdat deze dieren het menselijke siaalzuur NEU5AC bevatten. Eten we dan toch zoogdieren omdat we een niet te missen BBQ hebben gepland, dan kan dit afgebroken worden door frequent en intensief te bewegen (dit wordt afgebroken tot energie). Ook 1 keer veel zoogdiervlees eten is beter dan elke dag veelvuldig eten. Je zou dus voor de côte à l’os kunnen kiezen op een intensieve bewegingsdag.

Alle dagen hetzelfde liedje vinden onze darmen saai: pasta, brood, rijst,…

Ten tweede zijn er bacteriën die nodig zijn om nieuwe evolutionair onbekende koolhydraten te verteren zoals pasta, brood en aardappelen. Door een éénzijdig dieet met koolhydraten kampen veel patiënten en sporters met SIBO (small Intestine Bacterial Overgrowth), een grote menigte slechte bacteriën in de dunne darm. Dit veroorzaakt naast darmklachten (opgeblazen gevoel, winderigheid, overgevoelig voor bepaalde voeding of brandend maagzuur), ook vermoeidheid, hoofdpijn, huidklachten en vooral fogg in de hersenen, waardoor sporters nooit alert zijn op de wedstrijd. In ons kinesiologisch onderzoek worden blessures vaak gelinkt aan slechte bacteriën zijnde van zoogdieren of koolhydraten. Zo kan ik in mijn onderzoek SIBO linken aan blessures aan het spier-peesapparaat (veel patiënten weten dat dit een rol speelt).  D-mannose en lactoferrine zijn veel gebruikte interventies die ik dan ook toepas om deze situatie te behandelen. Lifestyle advies is nuttig. Op deze manier worden problemen echt wel bij de wortel aangepakt.

Mondhygiëne: een kwestie van slechte voeding en emoties.

Mondgezondheid wordt door de menigte enorm onderschat, ook door de huisartsen. Mondgezondheid dient altijd bevraagd te worden in het eerste vraaggesprek. Slechte mondgezondheid wordt grotendeels bepaald door onze evolutionair onbekende voeding zoals bewerkte koolhydraten en zoetigheid. Alle sporters die vaak red bull drinken zullen daar vroeg of laat een prijs voor betalen. Naast voeding spelen emotionele stressfactoren zoals frustratie, schaamte, schuld en eenzaamheid ook een rol. Deze factoren veranderen de kwaliteit van ons speeksel waarin de slechte bacteriën een ideale bodem vinden te vermenigvuldigen. Bloedend tandvlees vindt iedereen normaal maar dit is het teken dat de mondbarrière verstoord is. We spreken in geval van een slechte mond barrière uiteindelijk van ‘reizende bacteriën’ naar onder andere de onderrug om daar een discusprobleem te veroorzaken.

Wat kan u doen?

Eigenlijk is het advies dat men kan krijgen voor gezonde barrières zeer simpel:

  • Tracht 30 verschillende planten per week te eten, 10 verschillende dierlijke producten afkomstig van eieren, vissen en gevogelte. Zo wordt je microbioom gevarieerd.
  • Intermittent living (zie deel 1) zal ons microbioom trainen.
  • Vermijd de slechte bacteriën uit zoogdieren, bewerkt voedsel en geraffineerde koolhydraten. Als je zoogdieren eet, cover dit dan met zware workouts.
  • Eet appels! Door het complex suikerprofiel van een appel kunnen we de mondhygiëne optimaal houden.
  • Verbeter de emotioneel-mentale gezondheid. Dit is de moeilijkste omdat het vaak gaat om vastzittende emoties uit de kindertijd 0-12 jaar (early life stress) of het feit dat het emotioneel programma niet goed geschreven is (< 2 jaar).

Ik kan het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is in het ontstaan van blessures en ziektes. Ik test in de praktijk met toegepaste kinesiologie of dit issue een rol speelt. Indien u geprikkeld bent, kan ik u informatie verschaffen over dit item. Ook voor een testing bent u bij ons aan het juiste adres. De schouder die al jaren opspeelt, frequente contracturen in de kuit of gewoon vermoeidheid,… In onze praktijk zoeken we naar de echte oorzaak die achter de schermen speelt. Onze behandelingen zijn holistisch:  bewegingstherapie, manuele therapie, acupunctuur, toegepaste kinesiologie, lifestyladvies, orthomoleculaire interventies,…

In ons laatste deel volgende week gaan we het hebben over de bloedsuikerspiegel. Naast laaggradige ontsteking is dit ook een zeer belangrijke factor in het ontstaan van blessures!

Ik wil graag eindigen met een quote van Leo Pruimboom (KPNI-grondlegger): “Met het verlies van het humane microbioom is de intelligentie van Homo sapiens schrikbarend afgenomen. Want dit microbioom gaf de energie voor de hersenen, voor cognitie en intelligentie.”

Succes guys!

See you later alligator!

Joshua