‘De atleet van de toekomst komt uit het stenen tijdperk’: Deel 3

DEEL 3: Insulineresistentie is de moeder van alle ziekten.

Zoals laaggradige ontsteking met de slechte barrières de vader van alle ziekten is, is insulineresistentie de moeder van alle ziekten, en beïnvloeden ze elkaar.

We zijn gemaakt om te leven met schaarste aan voeding…

Het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel wordt perfect geregeld in ons lichaam. Als we suikers via de voeding binnenkrijgen zorgt het hormoon insuline, dat in de pancreas wordt geproduceerd, dat deze suikers in de cel kunnen worden opgeslagen. Daarnaast zijn er 5 hormonale wegen die werken als er schaarste is aan energie om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. 5 wegen die in schaarste werken en 1 weg om de overdaad aan te kunnen? Het is duidelijk dat homo sapiens in de geschiedenis geprogrammeerd is om schaarste aan te kunnen en niet gemaakt is om zich te ‘overeten’.

De bloedsuikerspiegel handhaven lukt perfect als we 2 a 3 maaltijden verorberen binnen 24 uur. Alleen als dit meer is, en dit is elke dag zo, komen we in de problemen. Insuline wordt constant gevraagd om geproduceerd te worden om onze suikers op te slaan. De pancreas krijgt geen rust meer. In vele gevallen leiden de mensen aan hyperinsulinemie (teveel insuline in het bloed). Als een overvloed aan insuline is, zullen de cellen waarop insuline moet werken zich afsluiten (er is te veel aanbod), dan spreken we van insulineresistentie (we zijn resistent aan insuline zodat het niet meer werkt). Het grote gevolg is dat de bloedsuikerspiegel niet kan worden gehandhaafd. En dit leidt tot blessures. Voor een gedetailleerde beschrijving verwijs ik graag door naar het boek.

Autobiografische tragedie: Hoe mijn sportcarrière vroegtijdig eindigde…

Dit hoofdstuk moet ik jammer genoeg kaderen in een autobiografische tragedie. In mijn jeugd waren mijn lunches zeer suikerrijk. Ik at geen brood dus werd dit vervangen door zoete alternatieven zoals boterkoeken. Ik had weinig last van blessures, maar vanaf mijn 20ste jaar sloeg het noodlot de eerste keer toe. Tijdens een sprint brak ik mijn kuitbeen, een spontane breuk. Zou dit toeval geweest zijn? Vanaf mijn 18e was ik vaak geblesseerd: achillespeesontstekingen, bursitis heup, migraines, enkelproblemen,…Ik was ontzettend moe, ik sliep zelfs overdag… Ik had voor zover ik weet alle 6 kardinale tekenen van insulineresistentie:

 • Honger, onverzadigd zijn: ‘overeten’ want insulinereceptoren in de hersenen zijn minder gevoelig à er komt geen verzadiging.
 • Eten van grotere porties.
 • DRANG naar zoet na de maaltijd: Hersenen krijgen de indruk dat er een energietekort is, zelfs na de maaltijd, omdat insuline niet goed werkt.
 • MOE na de maaltijd: Hersenen krijgen geen goed signaal dat er gegeten is omdat insuline niet goed werkt.
 • Hongerig en PRIKKELBAAR (HANGRY)
 • Drang naar koolhydraten en suiker.

Ik weet nog dat ik bespot werd door de tegenstander omdat ik voor de zoveelste keer de match aanving met sportschoenen, omdat ik blaren aan de hiel had gekregen (bij het dragen van voetbalschoenen) die niet meer genazen. Ik was ‘the man of glass’. Op mijn 23ste brak ik mijn middenvoet tijdens de match en zo was mijn carrière vroegtijdig afgelopen. Botten zijn een last-minute manier om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor bot als donut wordt (extreem fragiel). Beste sporters, patiënten: Botten breken is geen toeval, er is meestal iets aan de hand achter de schermen.

Ben je benieuwd hoe het gesteld is met jouw bloedsuikerspiegel? Ons kinesiologisch onderzoek kan dit testen. We testen ook insuline. In de praktijk zie ik trouwens een enorme link tussen de overconsumptie van zoogdieren en insulineresistentie.

Sedentary Death Syndrome…

Er is trouwens nog een grote risicofactor die zeer belangrijk is bij de ontwikkeling van insulineresistentie: ZITTEN. Zitten is enorm nefast voor de bloedsuikerspiegel: Overdag worden we verwacht van te bewegen! Uit onderzoek olv L. Pruimboom in Engeland, Duitsland en Spanje blijkt dat zo’n 30% van de profspelers symptomen vertoont van prediabetes (verhoogde bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel, verhoogde vetwaarden en verlaagde waarden van de goede cholesterol). De lange zittijd werd hiervoor als hoofdoorzaak aangetoond. Naast de 3u training op een doordeweekse dag zitten ze de rest van de tijd.

Hoe kunnen we ons preventief wapenen?

De oplossingen voor insulineresistentie te behandelen liggen voor de hand:

 • Maaltijdfrequentie aanpassen: liefst 2 x/dag of 21x/week.
 • Sitting breaks: Zitten is een grote risicofactor voor insulineresistentie. Elk uur het zitten doorbreken is cruciaal. (dit kan met een hoge intensiteitsoefening)
 • Vasten: Met regelmatig te vasten (intermittent bij voorkeur) ga je veroudering tegen en geef je de pancreas zijn verdiende rust.
 • Nuchter bewegen: Je lichaam moet leren om andere energiebronnen aan te spreken dan suikers. Als je in nuchtere toestand sport (zowel uithoudings-als krachttraining) zorg je ervoor dat het lichaam vetten, ketonen en zelfs melkzuur (komt vrij bij verzuring) gebruikt als energiebron. Zo zal je in het laatste deel van de wedstrijd fris blijven.
 • Vermijd frisdranken: Vloeibare suiker is vergif. Water is de universele en enige dorstlesser.

Na dit overzicht van de voornaamste highlights uit dit boek rest me vooral het belang te onderstrepen. Het draait niet enkel om blessures vermijden, maar veelal om de prestaties te verbeteren. Elke procent dat je beter presteert kan zich vertalen in betere resultaten. Het boek benadrukt enorm de rol van een stabiele bloedsuikerspiegel. Een verstoorde bloedsuikerspiegel is één van de meest prestatie beperkende factoren en het wordt tijd dat we hier preventief een mouw aanpassen. De interventies moeten een tweeledig doel hebben:

 • Gedrag beperken dat de bloedsuikerspiegel verhoogt: zoogdieren eten, lang zitten, overeten, frequent eten,…
 • Interventies die de bloedsuikerspiegel verlagen: Intermittent living met vasten, nuchter trainen, koudeprikkels, ademhalingsoefeningen met hypoxie,…

Ik heb zelf aan de lijve mogen ondervinden wat een stabiele bloedsuikerspiegel betekent. Dit boek zou ik iedereen aanraden. Met deze inzichten kunnen de ‘men of glass’ definitief tot de verleden tijd behoren. Ik ben zeer dankbaar dat ik deze kennis ooit heb mogen ontdekken. Ik droom van een wereld waarin meer wordt ingezet op autocorrectie (zelfgenezend systeem) en een bredere kijk in de geneeskunde. Symptomen behandelen lijkt in acute gevallen wel aangewezen, maar is te vaak dweilen met de kraan open bij chronische problematieken. Ik sluit af met een quote die mij 2,5 jaar geleden bereikte: ‘Het symptoom is nooit echt het probleem’.

Joshua

 

Bronnen:

 • Boek ‘Zo word je een oersterke voetballer’ van Thomas D’Havé en Christian Vandenabeele
 • KPNI Belgium congressen en lessen.
 • Boek ‘Word weer mens’ van Leo Pruimboom.

‘De atleet van de toekomst komt uit het stenen tijdperk’ Deel 2.

DEEL 2: Vermijd schade aan je barrières!

Als we het over barrières hebben, dan hebben we het over ons immuunsysteem in de eerste lijn zijnde de huid, darmen en de mond. De grote boosdoener die in 95% van alle ziekten een rol speelt is laaggradige ontsteking. Dit is een milde, continue activering van ons immuunsysteem die te lang duurt en niet meer afgezet geraakt. In dit geval zal de darmbarrière falen om ongewenste stoffen buiten het lichaam te houden en lekken bacteriële resten in de bloedbaan die ons immuunsysteem chronisch bezig houden en verstoren. In een eerste instantie geeft laaggradige ontsteking lichte symptomen zoals vermoeidheid, geïrriteerdheid, geheugenproblemen en concentratieproblemen. Na verloop van tijd ontstaan dan onze bekende welvaartsziekten zoals metabool syndroom, hart-en vaatziekten, darmaandoeningen, psychische aandoeningen (oa depressie), auto-immuunziekten (oa reuma) en sommige vormen van kanker. Big problems dus. Ik ga het hier kort hebben over de 2 voornaamste barrières: darmen en mond. Ofwel het tragische relaas over hoe het fout loopt van mond tot kont!

De darmen zijn een heel belangrijk onderdeel van ons microbioom (alle bacteriën in ons lijf, er zijn 10x meer bacteriën dan cellen). Het microbioom wordt sinds de agrarische revolutie in de geschiedenis sterk op de proef gesteld. De agrarische revolutie (10000 jaar geleden) maakte een einde van ons bestaan als jager-verzamelaars. Het maakt echter het begin van ‘de welvaartsziekten’. We aten éénzijdig wat er geteeld werd, dieren werden gedomesticeerd op hoge schaal, we kropen allen in 1 huis met groter gevaar op infecties, de bevolkingsgroei nam spectaculair toe en we beulden ons dag in dag uit af op het land… In ons microbioom komen vandaag de dag veel indringers binnen, we noemen ze de slechte bacteriën.

NEU5GC: Don’t eat red meat!

Ten eerste zijn er de bacteriën die stiekem meekomen met zoogdieren onder het mum van NEU5GC. Ja zeker, het eten van zoogdieren spelen een grote rol in het ontstaan van blessures. Het veelvuldig nuttigen van charcuterie, rood vlees en zuivel kan ertoe leiden dat er een niet-menselijk siaalzuur genaamd NEU5GC wordt ingebouwd in onze cellen. Die trekken dan bacteriën aan die horen bij dat zoogdier en zo worden we ziek. We worden letterlijk koe, varken, geit,… Gevogelte valt hier niet onder omdat deze dieren het menselijke siaalzuur NEU5AC bevatten. Eten we dan toch zoogdieren omdat we een niet te missen BBQ hebben gepland, dan kan dit afgebroken worden door frequent en intensief te bewegen (dit wordt afgebroken tot energie). Ook 1 keer veel zoogdiervlees eten is beter dan elke dag veelvuldig eten. Je zou dus voor de côte à l’os kunnen kiezen op een intensieve bewegingsdag.

Alle dagen hetzelfde liedje vinden onze darmen saai: pasta, brood, rijst,…

Ten tweede zijn er bacteriën die nodig zijn om nieuwe evolutionair onbekende koolhydraten te verteren zoals pasta, brood en aardappelen. Door een éénzijdig dieet met koolhydraten kampen veel patiënten en sporters met SIBO (small Intestine Bacterial Overgrowth), een grote menigte slechte bacteriën in de dunne darm. Dit veroorzaakt naast darmklachten (opgeblazen gevoel, winderigheid, overgevoelig voor bepaalde voeding of brandend maagzuur), ook vermoeidheid, hoofdpijn, huidklachten en vooral fogg in de hersenen, waardoor sporters nooit alert zijn op de wedstrijd. In ons kinesiologisch onderzoek worden blessures vaak gelinkt aan slechte bacteriën zijnde van zoogdieren of koolhydraten. Zo kan ik in mijn onderzoek SIBO linken aan blessures aan het spier-peesapparaat (veel patiënten weten dat dit een rol speelt).  D-mannose en lactoferrine zijn veel gebruikte interventies die ik dan ook toepas om deze situatie te behandelen. Lifestyle advies is nuttig. Op deze manier worden problemen echt wel bij de wortel aangepakt.

Mondhygiëne: een kwestie van slechte voeding en emoties.

Mondgezondheid wordt door de menigte enorm onderschat, ook door de huisartsen. Mondgezondheid dient altijd bevraagd te worden in het eerste vraaggesprek. Slechte mondgezondheid wordt grotendeels bepaald door onze evolutionair onbekende voeding zoals bewerkte koolhydraten en zoetigheid. Alle sporters die vaak red bull drinken zullen daar vroeg of laat een prijs voor betalen. Naast voeding spelen emotionele stressfactoren zoals frustratie, schaamte, schuld en eenzaamheid ook een rol. Deze factoren veranderen de kwaliteit van ons speeksel waarin de slechte bacteriën een ideale bodem vinden te vermenigvuldigen. Bloedend tandvlees vindt iedereen normaal maar dit is het teken dat de mondbarrière verstoord is. We spreken in geval van een slechte mond barrière uiteindelijk van ‘reizende bacteriën’ naar onder andere de onderrug om daar een discusprobleem te veroorzaken.

Wat kan u doen?

Eigenlijk is het advies dat men kan krijgen voor gezonde barrières zeer simpel:

 • Tracht 30 verschillende planten per week te eten, 10 verschillende dierlijke producten afkomstig van eieren, vissen en gevogelte. Zo wordt je microbioom gevarieerd.
 • Intermittent living (zie deel 1) zal ons microbioom trainen.
 • Vermijd de slechte bacteriën uit zoogdieren, bewerkt voedsel en geraffineerde koolhydraten. Als je zoogdieren eet, cover dit dan met zware workouts.
 • Eet appels! Door het complex suikerprofiel van een appel kunnen we de mondhygiëne optimaal houden.
 • Verbeter de emotioneel-mentale gezondheid. Dit is de moeilijkste omdat het vaak gaat om vastzittende emoties uit de kindertijd 0-12 jaar (early life stress) of het feit dat het emotioneel programma niet goed geschreven is (< 2 jaar).

Ik kan het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is in het ontstaan van blessures en ziektes. Ik test in de praktijk met toegepaste kinesiologie of dit issue een rol speelt. Indien u geprikkeld bent, kan ik u informatie verschaffen over dit item. Ook voor een testing bent u bij ons aan het juiste adres. De schouder die al jaren opspeelt, frequente contracturen in de kuit of gewoon vermoeidheid,… In onze praktijk zoeken we naar de echte oorzaak die achter de schermen speelt. Onze behandelingen zijn holistisch:  bewegingstherapie, manuele therapie, acupunctuur, toegepaste kinesiologie, lifestyladvies, orthomoleculaire interventies,…

In ons laatste deel volgende week gaan we het hebben over de bloedsuikerspiegel. Naast laaggradige ontsteking is dit ook een zeer belangrijke factor in het ontstaan van blessures!

Ik wil graag eindigen met een quote van Leo Pruimboom (KPNI-grondlegger): “Met het verlies van het humane microbioom is de intelligentie van Homo sapiens schrikbarend afgenomen. Want dit microbioom gaf de energie voor de hersenen, voor cognitie en intelligentie.”

Succes guys!

See you later alligator!

Joshua

De atleet van de toekomst komt uit het stenen tijdperk: Deel 1


Lifestyle artikel naar aanleiding van het boek ‘Zo word je een oersterke voetballer’ van Thomas D’Havé en Christian Vandenabeele.

‘De (gezonde) sporter van vandaag komt uit het stenen tijdperk’. Het is ooit een quote geweest die me enkele jaren geleden prikkelde om KPNI (Klinische Psycho-neuro-immunologie) te bestuderen. Het was jammer genoeg pas na mijn bescheiden sportieve carrière, die abrupt eindigde na heel wat blessureleed. Het is mijn taak, wat zeg ik, mijn plicht om mijn kennis van de voorbije jaren te delen.

Als ik een quick scan houd op de patiënten die bij me langskomen met blessures, dan stel ik ten eerste vast dat mensen zeer eigenwijs zijn op gebied van hun lifestyle. Ten tweede komen ze nooit uit hun comfortzone en ten derde is hun kennis zeer vaak gebaseerd op mythes die in onze maatschappij vastgeroest zitten of een economisch belang hebben bv ‘drink melk voor later’. Dit artikel is toegewijd aan het boek ‘Zo word je een oersterke voetballer’ waarbij ‘de voetballer’ een metafoor is voor elke sporter. Het is een handig praktisch boek om jouw sportcarrière (prof of recreatief) een stevige boost te geven. Het boek geeft perfect weer wat het effect is van ‘uit je comfortzone’ te treden en doen wat onze genen verwachten. Je kan het al raden: de genen verwachten absoluut niet dat we heel de dag zitten, of heel de dag eten. Er zit een heel interessant stukje weefsel diep in ons brein genaamd de hypothalamus, hierin zit onder andere onze biologische klok. Twaalf uur na het opstaan bereiken we onze optimale lichaamstemperatuur om prestaties aan te vatten. Voor avondwedstrijden is dit ideaal. Het boek legt uit hoe je de biologische klok kunt aanpassen aan je sportprestaties via zogenoemde ‘zeitgebers’ (factoren die de hersenen wijsmaken dat het geen nacht is). Melatonine (slaaphormoon) moet ’s nachts pieken en is van cruciaal belang voor sporters. ’s Nachts gebeurt namelijk de recuperatie van alle cellen en herstel je van blessures omdat het immuunsysteem dan actief is. ’s Nachts win je dus olympisch goud.

Hoewel het boek zich buigt over 18 tips en tricks, wil ik in dit artikel de essentie kort samenvatten in 3 hoofdstukken waarvan ik elke week 1 post op mijn website.

 1. Kom uit je comfortzone!
 2. Vermijd schade aan je barrières!
 3. Insulineresistentie is de moeder van alle ziekten.

DEEL 1: Kom uit je comfortzone!

Een van de grootste troeven van de hedendaagse sporter is ‘intermittent living’. Ik pas dit concept al enkele jaren toe en probeer me hierin ook nog meer te verdiepen. Intermittent living betekent eigenlijk ‘uit je comfortzone komen’ en je af en toe eens pijn doen om sterker te worden. Wij zijn allen ‘Weird people’ (W.E.I.R.D. staat voor: ‘western, educated industrialized rich democratic people’) die onze leefomgeving zoveel als mogelijk aangepast hebben aan zichzelf. Zo blijft bijvoorbeeld de temperatuur de hele dag gelijk en is er altijd eten beschikbaar. Voor een snack en een drankje moet je slechts even opstaan en de koelkast openen. Dit is niet echt wat onze genen verwachten: we hebben ons in de evolutie altijd aangepast aan de omgeving en zijn op die manier Homo sapiens geworden. Onze voorouders hebben zich aangepast aan de extreme hitte en de extreme koude, en konden perfect leven in een omgeving waar zowel voedsel als water schaars was.  Intermittent living brengt ons terug naar dit leven, het leven dat we verwachten te krijgen. Het is een eenvoudig, geweldig concept voor iedereen die gezond wil zijn. Binnen de KPNI staat gezondheid gedefinieerd als het flexibel zijn in verschillende omgevingen. Metabole flexibiliteit is iets wat de meeste mensen te weinig bezitten. Intermittent living traint je metabole flexibiliteit. Charles Darwin zei dat de sterksten overleven, maar vandaag de dag zullen de meest flexibele mensen eerder overleven. Intermittent living bevat verschillende aspecten:

 • Intermittent vasten: het omgaan met schaarste van voeding zodat je hersenen energie kunnen aantrekken, je organen rust krijgen en je flexibel kan schakelen naar andere energievormen zoals vetten en melkzuur.
 • Intermittent drinken (en daarbij horend bulkdrinken): Het omgaan met schaarste aan water. Het dorstgevoel trainen is 1 van de meest onderschatte interventies. Hormonen als oxytocine en vasopressine komen in tijden van watervasten meer vrij en heeft in teamsporten een belangrijke plaats. Ontdek hoe je prestaties verbeteren door watervasten toe te passen!
 • Intermittente hitte: Om kunnen gaan met hitte kan je trainen door sauna of overdressed trainen. Je kan ook op het heetste moment  van de dag een training inlassen. Dit wordt in de huidige climate change een belangrijke uitdaging. Bij wedstrijden in hitte wint diegene die het hoofd het langst koel kan houden!
 • Intermittente koude: Het omgaan met koude door cold showertherapie of ijsbaden verhoogt je stressgevoeligheid en versterkt je immuunsysteem.
 • Ademhalingsoefeningen met
  • Hypercapnietraining: CO2 verhogen in de hersenen zoals in een plastic zak ademen gedurende 3 minuten prikkelt je hersenen en laat ze beter omgaan in paniek en stresssituaties zoals een wedstrijd.
  • Hypoxietraining: Het omgaan met zuurstoftekort maakt ons ook sterker en is een ideale trainingsprikkel om het trainingseffect te verhogen.  Hypoxie wordt ook toegepast om bot -en spierblessures sneller te herstellen.

In het kader van intermittent living spreken we van een hormetische stressor. Het is de oplossing tegen de vele moderne levensstijlfactoren die chronische stress geven. Hormetische prikkels werken anti-aging en het werkt volgens het principe: ‘Hoe meer, hoe beter’.  Bij deze hormetische prikkel speelt het eiwit Nrf2 een cruciale rol. Elke hormetische interventie (nuchter trainen, vasten, kortdurende hitte of koude) vermindert ontstekingen, bevordert ons zelfgenezend vermogen, vermeerdert de mitochondriën (onze energiefabrieken in de cellen), zorgt voor meer energie en een betere zuurstofopname.  Af en toe kortdurend lijden, zal ons dus sterker maken en beschermen tegen blessures.

No pain, no gain!

Volgende week post ik een artikel over laaggradige ontsteking. Het is de erfenis van onze sedentaire levensstijl in combinatie met het nuttigen van niet-menselijke voeding : zoogdieren en evolutionair onbekende koolhydraten zoals brood, pasta en rijst. Laaggradige ontsteking ligt aan de basis van 95% van alle chronische ziekten. En we gaan het ook hebben over het belang van een goede mondgezondheid!

Peace out!

Joshua

Bronnen:

 • Boek ‘Zo word je een oersterke voetballer’ van Thomas D’Havé en Christian Vandenabeele
 • KPNI Belgium congressen en lessen.
 • Boek ‘Word weer mens’ van Leo Pruimboom.

Frozen shoulder: Nieuwe inzichten

Hi guys,

Lang geleden, maar ik ben nog eens in de ‘pen,’ gekropen. Ik wil het graag hebben over een frozen shoulder naar aanleiding van een artikel van PNI Europe.Een frozen shoulder is meestal een nachtmerrie. We moeten hierover onze mening bijstellen dat dit geen toeval is en geen louter mechanische aanpak vereist.Wist je dat het pathologisch proces van een frozen shoulder gerelateerd is aan het proces dat ook bij diabetes, Parkinson, Dupuytren en hypothyroidea (schildklierlijden) speelt? Een frozen shoulder betreft net zoals in bovenstaande aandoeningen dezelfde factoren:

– chronische hypoxie (zuurstoftekort in de schouder) ,

– laaggradige ontsteking en

– insulineresistentie.

– Er is tevens een mogelijke evolutionaire component. De schouder is bij de homo sapiens geëvolueerd tot een mobiel en krachtig tool om te jagen, eten te verzamelen en dus overleven. In het huidig leven is een pak water van een rek in de winkel halen de enige uitdaging voor de schouder. Voornamelijk vrouwen zijn de dupe van deze sedentaire levensstijl. Het gevolg is een zwakke schouder: If you don’t use it, you loose it’. Vanuit evolutionair standpunt is het trouwens belangrijk dat vrouwen hun armen trainen, ze zijn in staat om zelfs lactoferrine aan te maken op deze manier dat ons kan beschermen tegen virussen (Covid-19).

Het ontstaan van een frozen shoulder is multifactorieel. We zouden simpelweg kunnen stellen dat een vrouw met diabetes type 1 die vroeger handball gespeeld heeft en nu een sedentaire levensstijl heeft een grote kans heeft op een frozen shoulder. De typologie van een frozen shoulder kunnen we indelen in 2 groepen:

 1. Traumatisch met daaraan gekoppeld het gebrek aan oplossingen waar de persoon een aanleg voor heeft door oa. insulineresistentie en laagradige ontsteking.
 2. Idiopathisch met de barrière problematiek (mond tot kont) waardoor uiteindelijk infectieuze zaken de schouder teisteren. (slechte bacteriën)

In het schema hieronder staan de risicofactoren opgedeeld. Volgens de studie zijn dit de processen die achter de schermen spelen en het ontstaan in de hand werken.

Dit schema zet de risicofactoren op een rijtje. In de lichtgele kadertjes staan de oplossingen per factor ingedeeld. Uiteraard is onderzoek hiervoor van zeer groot belang, en bij voorkeur via toegepaste kinesiologie.

Vandaag zijn we in staat deze risicofactoren te testen in ons kinesiologisch testprotocol volgens de methode van Thomas D’havé (KPNI Belgium) en dieper in te gaan op het werkelijke mechanisme dat achter de schermen speelt. Ik ben dan ook trots dat ik deze tool heb mogen ontdekken. Zijn concept ‘de immunological warrior’ kan oneindig veel mechanismen in kaart brengen over ons fantastische lichaam! Onze praktijk wil in de toekomst nog harder inspelen op het combineren van bewegingstherapie en lifestyleadvies. voorbeelden:

– Als laaggradige ontsteking aanwezig is, kan het de verklaring zijn dat er telkens ontstekingen optreden zonder ‘overbelasting’. Er wordt in de medische wereld te veel van ’toeval’ en ‘overbelasting’ gesproken terwijl we eerder de belastbaarheid in vraag moeten stellen.

– Insulineresistentie is de moeder van alle ziekten, We testen via kinesiologie suiker op de spier die gerelateerd is met de pancreas, dit counteren we met insuline om dit in kaart te brengen. De behandelingen bestaat dan uit sitting breaks, nuchter trainen,…

– chronische hypoxie: Naast sedentarisme is er nog een grote factor. De zuurstofkraan kan zelf onbewust toegedraaid zijn omwille van emoties, en deze niet te voelen op deze manier. Met toegepaste kinesiologie zijn we in staat de emotie te zoeken, en tevens de oplossing om de zuurstofkraan terug open te draaien.

Mensen, we gaan een mooie toekomst tegemoet waarin we ons lichaam terug de kans zullen geven om autocorrectief te zijn en zichzelf te herstellen!!!

Stay tuned!!!

Joshua

Het artikel over de frozen shoulder kan je nalezen op https://www.frontiersin.org/…/10…/fmed.2021.663703/full

Hoe kan chronische stress aangepakt worden ifv lifestyle veranderingen?

Wat is chronische stress nu eigenlijk?

Stress is eigenlijk elke verandering die het lichaam te verwerken krijgt en uit balans brengt. We hebben een fantastisch systeem om terug in balans te komen nadat we stress hebben gehad. Stress kan een prikkel zijn (voeding, sporten, honger, koude,…) Dit zijn zaken die kortdurend zijn en dus kan het lichaam dit goed aan en het evenwicht terug herstellen.

Normale stress verloopt als volgt:

 1. Adrenaline vrijzetten: vechten vluchten, schrikken.

Effecten adrenaline:

 • Vluchten of vechten (bevriezen en voortplanten)
 • Alertheid groter
 • Versnelde ademhaling en hartslag
 • Vrijmaken en terugwinnen van energie (glucose)
 • Terugwinnen van water en natrium en zelfs productie van water
 •  Tegelijkertijd wordt de opslag van energie geremd
 • Stijging bloeddruk door perifere vaatvernauwing en reabsorptie water en natrium
 • Vermindering bloedtoevoer naar de darmen
 • Vergroting pupillen voor beter zicht
 • Verhoogde alertheid (concentratievermogen)
 • Verkorte bloedstollingstijd
 • Handpalmen gaan zweten
 •  Het geheugen verbetert tijdelijk
 • In de darmen gaan tight junctions (= barrières waar voeding wordt opgenomen, en ziekteverwekkers worden weggehouden) open staan om energie (water, glucose en natrium) door te laten voor stress aan te kunnen.

–> langdurige stress: blijven openstaan: ziekteverwekkers komen binnen!!!

2. Cortisol vrijzetten: om de stress terug te kalmeren.

Effecten cortisol:

 • Na het oplossen van gevaar weer in de ruststand komen
 • Verhoging van de suikerspiegel om energie te leveren voor herstel en als stress te lang aanhoudt voor de stressrespons
 • Meebepalen in het dag-en-nacht-ritme
 •  Het remt ontstekingen en histamine
 • Medeverantwoordelijk voor het sturen van het immuunsysteem naar de plaats waar problemen zijn zodat het opgelost kan worden
 • Beëindigt de immuunrespons

Dus chronische stress geeft constant cortisol  (langdurig)

Hoe behandelen we chronische stress?

Kleine veranderingen zijn al een grote stap. Stress mag ons niet ziek maken en er bestaat geen wondermiddel voor. Acupunctuur is effectief gebleken voor de behandeling van chronische stress. Verder geef ik de belangrijkste lifestylebehandelingen (in volgorde van belangrijkheid).

 1. Acceptatie

Wegnemen van de stressor is het meest effectief. Als je de stressor niet kunt wegnemen: accepteer de situatie zoals die is. Leg je erbij neer dat je het grote geheel niet kunt veranderen en doe wat kan op microniveau, in je eigen invloedssfeer. Als het gaat om oude trauma’s die nooit kunnen geaccepteerd worden, dan moet er dieper worden gewerkt via familieopstellingen eventueel.

Eén van de meest onderzochte en bewezen manier om je stresssysteem tot rust te brengen is meditatie. Elke dag zo’n 20minutenis een fantastische manier om lichaam en geest tot rust te laten komen. Er bestaan tal van begeleide meditaties online op allerlei platformen.

2. Aanraking en sociaal contact

Knuffel voldoende met gezinsleden. Menselijke aanraking, en voornamelijk huid-op-huidcontact en oogcontact,leidt tot de productie van oxytocine, een neurotransmitter die sterk stressreducerend werkt.

Zorg voor voldoende sociaal contact om het hart te luchten. Het praten over ervaringen zorgt ervoor dat alles een plaats krijgt in het brein en dat er rust komt in het hoofd.Schrijf ingrijpende of traumatiserende gebeurtenissen van je af.

3. Bioritme

Zonder bioritme aanpassen is chronische stress nooit aan te pakken. ’ S Nachts is er een systeem dat de hersenen reinigt dat ’s nachts 10x meer actief is dan overdag. Zo worden afvalstoffen weggespoeld. Ook werken ’ s nachts systemen die vetverbranding promoten, de schildklier ondersteunen,

 •  Zorg dat er in de avond niet te veel blauw licht is: telefoon, PC, laptop : installeer f.lux op laptop en zet filter op gsm. Of zet een slaapbril op.
 •  Draag in de avond een bril die tegen blauw licht beschermt
 •  Zorg dat er in de ochtend veel licht is
 •  Wees actief na het ontwaken
 •  Vermijd stress aan het eind van de dag
 •  Niet meer eten na 20.00-21.00 uur
 •  In de avond eventueel melatonine suppleren

De truc om bioritme op 90 dagen tijd te herstellen:

Dag 1: een nacht NIET slapen, om de inwendige klok op nul te zetten- resetting

Dag 2: Normaal slapen, maar niet voor 20.00u naar bed gaan

Dag 3: Op tijd van de eigen voorkeur – zonder wekker – wakker worden, en daarna direct 30 minuten voor een daglichtlamp (minstens 10000 LUX) gaan zitten, maar omdat veel mensen dit niet hebben kan gebruik gemaakt worden van een (zomer)ZON

Dag 3 – dag 90:

 • Tryptofaanrijk ontbijt
  • Eieren
  • Spinazie
  • Vis (sardines, tonijn, zalm, heilbot)
  • Asperges
  • gevogelte
 • Serotonine (melatonine maken: slaaphormoon) rijk avondeten
  • Kersen
  • Kiwi
  • Donkere chocolade
  • Banen
  • Eieren
  • Noten
  • avocado
 • ’ s avonds blauw licht filteren (kan tot 70% van de melatonineproductie afbreken) !!! 2u voor slapen, activiteit afronden en beschouwen als afgerond
 • Zo nodig 0,5 a 3 mg Melatonine nemen ’s avonds

4. Stressbestendigheid verbeteren

De celmembranenzijn opgebouwd uit onder andere Omega-3 vetzuren. Vloeibare celmembranen verbeteren de stressbestendigheid. Eet vis en eventueel adaptogene kruiden nemen.

 • Extra omega-3 vetzuren Ca. 1200 mg per dag of elke dag iets uit de zee eten.
 • Eleutheroccoccussenticosus(Siberische ginseng)
 •  Schisandra chinensis
 •  Withania somnifera (ashwagandha)
 • Panax ginseng (Chinese ginseng)
 • Panax quinquefolius (Amerikaanse ginseng)
 •  Rhodiola rosea (rozenwortel)
 • Ginkgo Biloba

5. Parasympaticus stimuleren

Dit is het zenuwstelsel dat rust geeft en werkt met een stof acetylcholine (=neurotransmitter). Dit helpt ook voor beter te slapen.

Voedingsmiddelen met choline en/ of lecithine.

 • Noten en zaden: amandelen
 • Koolsoorten: broccoli, spruitjes, bloemkool
 • Vis: zalm, garnalen
 • Vlees: rund, kip, lever
 • Eieren
 • Paddestoelen

CHOLINE: 400 – 1200 mg per dag  –> Acetylcholine

Runderlever 68 gram: 290 mg

Kippenlever: 68 gram: 222mg

Ei hard gekookt: 113 mg

Kabeljauw 85 gram: 248 mg

Zalm 110 gram: 63 mg

Bloemkool 100 gram: 25 mg

Broccoli 100 gram: 32 mg

Bronnen:

 • Natura foundation
 • KPNI Belgium

Serotoninegebrek: een patroon op zich…

Zo je hebt een verstoorde Serotonine-huishouding

Serotonine (ST) is een neurotransmitter dat onder andere de slaap reguleert, het humeur beïnvloedt, een rol speelt bij leren, pijnperceptie en het immuunsysteem. Voor wat de slaap betreft, werkt het samen met melatonine (helpt bij in slaap vallen, terwijl ST je helpt fris wakker te worden). Bij vrouwen is er sowieso al een lagere capaciteit. De klachten die aan ST worden toegeschreven zijn:

 •  vermoeidheid na adequate rust,
 • veranderingen in eetlust,
 • temperatuurwisselingen,
 • hoofdpijnen,
 • libidoveranderingen,
 • humeurwisselingen,
 • depressie en irriteerbaarheid. (Dellwo, 2010)
Schema over hoe serotonine gevormd wordt (Natura Foundation)

Uit dit bovenstaande schema kunnen we achterhalen hoe serotonine wordt aangemaakt. Het begint bij een belangrijk eiwit dat we via de voeding moeten binnenkrijgen: Tryptofaan. Door zuurstof (bewegen in open lucht) , ijzer en foliumzuur wordt dit 5-hydroxytryptofaan. Vitamine B6 zorgt voor de omzetting naar serotonine. In de linker pathway kan men afleiden hoe dopamine gemaakt wordt om uiteindelijk tot adrenaline te leiden. Het is een feit dat stress (waarbij de noodzaak aan adrenaline groter is) de verschillende cofactoren (ijzer, vit B6 en SAMe) opeist om adrenaline te maken. Een orthomoleculaire aanpak (via voeding en suppletie) kan zich hier ook opdringen.

Wat kunnen we hier in afleiden wat je moet doen om dit te optimaliseren?

 • Bewegen in buitenlucht!!!
 • Stress verminderen of behandelen.
 • Same supplementen of eten via knoflook, ui, prei,…
 • Tryptofaan bijnemen
 • Tryptofaanrijke voeding:
  • Eieren
  • Spinazie
  • Vis (sardines, tonijn, zalm, heilbot)
  • Asperges
 • 5-HTP kan je ook bijnemen om serotonine te verhogen via griffonia simplicifolia
 • serotonerge activiteiten: ZWEMMEN!!!! , warm bad nemen, mediteren, knuffelen, yoga, ontspannende muziek beluisteren,…
 • serotonerge voeding: Serotonine (melatonine maken: slaaphormoon)
  • Kersen
  • Kiwi
  • Donkere chocolade
  • Banen
  • Eieren
  • Noten
  • avocado

Bronnen: KPNI Belgium (Home | KPNI Belgium), Natura foundation (Natura Foundation | Homepagina)