Wat?

ACUPUNCTUUR is een medische complementaire techniek, die historisch gezien haar oorsprong vindt in de Traditionele Chinese Geneeskunde, en waarvan het doel is een therapeutisch effect te bekomen door stimulatie van bepaalde specifieke punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden.

ACUPUNCTUUR is een oude Chinese behandelingsmethode, maar nog steeds up to date om mensen van hun pijn te verlossen, ziekten te genezen en gezonder te maken.

De acupuncturist gebruikt hiervoor fijne dunne naaldjes die in het lichaam geprikt worden in de acupunctuurpunten. Dit zijn speciale plaatsen op het lichaam, die op de meridianen liggen. Pijn situeert zich altijd in een of meerdere meridianen. Door het aanprikken van de acupunctuurpunten wordt de energiestroom in de meridianen hersteld en verdwijnt de pijn. Bovendien zijn de meridianen met de organen verbonden waardoor de acupuncturist de mogelijkheid heeft de organen gezonder te maken, de immuniteit te verhogen, en geest en lichaam te harmoniseren.

Bron: BAF

Hoe verloopt een consultatie

De eerste keer duurt ongeveer een uur. Het onderzoek is ‘holistisch’.

Volgende elementen zijn van belang de eerste keer:

  • Anamnese of vraaggesprek
  • Acugraph: ‘meting van energie’
  • Inspectie (indien nodig)
  • Traditionele Chinese geneeskunde onderzoeken: Tong- en polsdiagnose.
  • Fysiek onderzoek (indien nodig)
  • Palpatie van de meridianen.

Op basis van het onderzoek wordt de behandeling opgesteld. Dit kunnen verschillende aspecten betreffen (acupunctuur, cupping, massage, … ).

Als u technische info heeft (Rx, bloedlabo, … ) kan u die altijd meebrengen. Gelieve losse kledij te dragen.

Er komen mensen die angst hebben voor de naalden. Hier wordt rekening mee gehouden (zachtere technieken, weinig punten, … ) Het prikken moet in principe ‘pijnloos’ verlopen, maar er kan wel een sensatie gevoeld worden afhankelijk van welk punten worden gebruikt.

Er kan ook voor andere alternatieven gekozen worden (cupping, kruidenadvies,…) De naalden blijven 20 à 30 minuten in.

Het inbrengen van de naald voelt men nauwelijks. Wanneer de naald op de juiste diepte zit, past de therapeut een naaldtechniek toe. Dit geeft hetzij een elektrisch schokje, hetzij een zwaartegevoel. Dat noemen de Chinezen ‘Deqi’ en dit is ook noodzakelijk om invloed uit te oefenen op een acupunctuurpunt.